viličarji

Viličarji – Kaj se najbolj splača

Mnogo podjetij za svoje poslovne procese nujno ali malo manj nujno potrebuje viličar. Viličarji so nujni za skladišča, kjer predstavljajo enega izmed glavnih resursov. Poleg skladišč, pa je viličar včasih zelo potreben tudi za druge dejavnosti, kot je npr. gradbeništvo. V gradbeništvu je viličar dobra rešitev takrat, ko imamo opravka s skladiščenjem materiala (zalogo), saj le ta lahko zasede precej prostora (npr. fasadni stiropor) in ima ta relativno visoko težo oz. volumen. Viličarji so tako zelo primerni za podjetja, ki se ukvarjajo s storitvami, kot je npr. izdelava fasade, strešne kritine, ipd.

Kaj so viličarji

Viličar je stroj, ki  ga uporabljamo za nakladanje in razkladanje, prevoz tovora.

víličar -ja (ī)teh. vozilo, navadno motorno, z dvema podaljškoma za dviganje in prenašanje bremena: prevažati tovor s traktorji in viličarjivoznik viličarja

Slovar slovenskega knjižnega jezika, www.fran.si, dostop 15. 7. 2019.

Viličarji so smiselni v primeru, ko jih potrebujemo za prevoz tovora na relativno kratki razdalji. Ko je z regalov potrebno vzeti tovor in ga natovoriti npr na tovornjak ali hiab. Zelo dobra rešitev so, ko imajo opravka z veliko pospeški in zaviranji oz. z vijuganjem med ovirami. Viliarji so majhni, agilni in zmogljivi prenašalci tovora.

Električni, hidrodinamični ali viličarji na plin

Pri izbiri viličarja se je potrebno zavedati, da taki s sklopko lahko zelo otežijo vožnjo vozniku viličarja, saj mora  pri vožnji stalno pritiskati sklopko. Zato se mnogi odločajo za električne viličarje oz viličarje na plin. Ti omogočajo lažje upravljanje in bolj poskočno vožnjo. Hkrati pa so primerni za uporabo v prostorih (halah). Kljub temu pa imajo tudi svoje slabosti.

Kateri viličarji so najboljši

Pri izbiri viličarja podjetniki naletijo na visoko ceno, ki jo ima pač nakup novega viličarja. Da bi to ceno znižali, pa lahko izbirajo med rabljenimi in obnovljenimi viličarji. Tretja možnost je najem viličarja. Pomembno pri izbiri viličarja je tudi, da poskrbite za varnost. Veliko delovnih nesreč se namreč zgodi z viličarjem, pri tem pa gre pogosto tudi za odškodninsko odgovornost nadrejenihs.

Kaj se najbolj splača?

Rabljeni viličarji

Rabljeni viličarji so verjetno najcenejša izbira. Omogočajo, da dobite polno funkcionalen viličar po najnižji začetni ceni, a je dolgoročno vzdrževanje dražje. Nakup rabljenega viličarja predstavlja tudi tveganje skritih okvar oz. napak.

Najem viličarja

Najem viličarja je smiseln za tista podjetja, ki ga potrebujejo občasno. To je npr. nekajkrat letno ob dostavi določenega blaga ipd. Cena najema in transporta ni nizka, a je v mnogih primerih bolj smiselna od nakupa in vzdrževanja.

Obnovljeni viličarji

Obnovljeni viličarji so odlična alternativa novim viličarjam. Cene niso tako dostopne kot pri nakupu rabljenih viličarjev, a so bolj zanesljivi, manj tvegani obenem pa predstavljajo nižje stroške vzdrževanja, kot rabljeni.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] prodajo po imenu, znamki, letu ali modelu. Stroški so seveda lahko motivator pri razmišljanju o nakupu viličarja. Dvigalo, ki je bilo prej v lasti, lahko stane 50% manj kot povsem novo. Toda ali ima ta nizka […]

Comments are closed.