pesjak

Kako izbrati pesjak

Najpogosteje s težo psa določimo velikost pasje ute, ki jo bodo potrebovali. Pomembno je upoštevati tudi meritve psa. Nekateri psi so visoko strukturirani, tj. Dobermanski klešče in hrti, zato so zahteve glede višine enako pomembne kot teža. V idealnem primeru mora biti hiša za pse dovolj velika, da pes lahko vstopi, se obrne in uleže. Vse, kar je večje od tega, je po vaši presoji.

V hladnejših mesecih je zadrževanje toplote vašega psa nekoliko žrtvovano, ko je hiša za pse večja. V toplem vremenu bo to koristilo. Prosimo, upoštevajte svojo geografsko lego, da se boste lažje odločili, katera bi bila bolj primerna za vašega psa … hišo, ki je ravno pravšnja ali hišo, ki jim bo dala prostor, da se raztegnejo in premikajo. Izbira hiše pravilne velikosti zagotavlja udobje za vaše pse. Če živite v regiji s hudimi zimami, je večja zagotovo NE boljša. Če ima vaša regija izjemno blage zime, hiša, “večja, kot je potrebna”, ne predstavlja težav.

S pomočjo te preproste metode ABC določite pesjak pravilne velikosti. Pri merjenju vašega psa in primerjavi s hišnimi dimenzijami ali z otroškimi igrali bi vam bilo morda koristno izpisati kot referenco.

  1. Odpiranje višine vrat ne sme biti manjše od treh četrtin (3/4) merjenja psa od rame do tal. VELIKA vrata niso potrebna … psi navadno “racajo” za vstop v pasjo hišo.

    Primer: Če je pasja “A” vrednost 19 centimetrov, mora biti odprtina vrat vsaj 14 centimetrov visoka.

  2. Meritev širine in dolžine hiše mora biti enaka ali ne več kot 25% večja od (B), merjenje od nosa do boka (repi se ne štejejo).

    Primer: Če meritev “B” psa znaša 24 centimetrov, naj širina in dolžina pasje kuge ne bota manj kot 24 in največ 30 centimetrov.

  3. Višina pasje hiše naj bo vsaj 25% (ne več kot 50%) višja od višine vrha glave psa do njegovih prstov (C). Ponovno lahko ta hišna meritev (C) preseže celotno višino psa (C) do 50% in še vedno ohranja dober faktor zadrževanja telesne toplote v hladnih mesecih.

    Primer: Če je višina psa 22 centimetrov, potem bi morala biti skupna višina pasjega psa približno 28 do 33 palcev.