Estrihi sledijo točno določenim navodilom

Za opravilo ali zmes je potreben recept. Gre za vrsto navodil ali pravil o količini ali postopku priprave nečesa. Najpogosteje se izraz uporablja v povezavi z jedmi. Ni pa omejen le na področje kulinarike. Uporablja se tudi v terminologiji gradbeništva. Eden od razlogov, zakaj estrihi zahtevajo strokovnjaka, je primerno navodilo. Sestavljeni so namreč iz vsaj treh sestavin. Ti elementi so cement, voda in pesek. Pomembno je, da so estrihi pripravljeni po pravi recepturi. Ključnega pomena je, da se uporabi pesek, ki ima pravo granulacijo. Kakovostni estrihi so odvisni od več dejavnikov. Prvi je že bil omenjen, in sicer je treba narediti pravo zmes.

Estrihi pokrivajo suho in očiščeno površino

Priprava mešanice pa ni prvi korak, ki ga je treba narediti, preden se začnejo polagati estrihi. Prvi pogoj za to, da je storitev opravljena dobro, je popolnoma suha betonska plošča. To pravilo bi vam vsak izkušeni delavec povedal ob treh zjutraj, pravkar prebujen. Nato je treba betonsko ploščo, na katero se porazdelijo estrihi, dobro očistiti. Šele nato se zmešajo in začnejo vgrajevati. Pri delu si določeni mojstri pomagajo s posebnim strojem, ki je opremljen s cevjo. S pomočjo te se estrihi enakomerno razdelijo po tleh. Enakomernost je nujna, da je spodnja površina, po kateri se hodi, ravna. Neravni pod bi vas kar hitro začel motiti in ne bi se počutili dobro med hojo po njem.

Estrihi naj bodo dobra opora za parket

Na takšnega tudi ne bi bilo mogoče dobro položiti zaključnega sloja, ki bi krasil spodnjo površino vašega doma. Slabo položen temelj ne more biti dobra opora za nadaljnje plasti. Preden pa se nanje kaj položi, morajo tudi estrihi biti popolnoma suhi. Kako dolgo se sušijo, je odvisno od tega, kako debeli so in iz česa so sestavljeni. Bodite pripravljeni na to, da bo sušenje zagotovo trajalo več kot en teden, morda celo dva.