Vlečna naprava da boste bremena zlahka potegnili

Vlečne naprave pogosto kombiniramo z dvižnimi napravami, kot so denimo žerjavi. Najbolj znane vlečne naprave so vitle. Vitle so vlečne naprave, ki jih poznamo pri terenskih avtomobilih in traktorjih. Ročni vitel pa se dosti uporablja tudi v proizvodnih dejavnostih. Vlečne naprave včasih uporabljamo, da stvari dvignemo na višino. Včasih pa vitle uporabljamo za premikanje bremen po površini. Zelo pogosto se uporablja ročni vitel, še posebej ročni vitel z jekleno vrvjo, ker gre za pripravo, ki je relativno poceni in jo je mogoče učinkovito uporabiti za res najrazličnejša opravila. Zanimive so tudi verižne vlečne naprave, s katerimi lahko tudi učinkovito dvignemo razmeroma težka bremena zaradi čvrstosti verige.

 

Vlečne naprave omogočajo dvigovanja različnih bremen

Vlečne naprave so zadeva, ki ima tradicijo. Že v starih časih so z njimi dvigovali masivna vrata, vozila, stroje ali zapornice. Vitle se odlikujejo z veliko vlečno silo, enostavnim in zanesljivim upravljanjem, enakomernim navijanjem in veliko kapaciteto navijalnega bobna. Ročni vitel je zelo pripraven, ker ga zelo enostavno in hitro namestimo, in je takoj pripravljen za delo.

 

Ročni vitel je najenostavnejša dvižna naprava

Ročni vitel z jekleno vrvjoČe obstaja možnost, da boste morali nenadoma nekaj dvigniti, je vsekakor primerno, da si omislite ročni vitel, ki je najenostavnejša vlečna naprava. Gre za napravo, ki je cenovno zelo ugodna, a lahko prihrani velike napore in sitnosti, ki bi nastale, če bi morali breme dvigovati z vrvmi ali celo ročno nositi na višje etaže. Zaradi uporabe reduktorja, je dvigovanje res silno enostavno. To je še lažje, če imamo električnega, saj vse uredimo s pritiskom na daljinski upravljavec ali električno omarico. Vitle, ki obstajajo v pocinkani, alu ali rostfrei izvedbi, zlahka namestimo ter zavarujemo, zato so izredno primerni za občasno dvigovanje manjših bremen. Ročni vitel z jekleno vrvjo je najbolj običajna izvedba poleg električnega. Možno ga je pritrditi na steno ali v tla. Nekoliko bolj zmogljive so verižne vlečne naprave.